Raadsvergadering 10/9 door de bril van de VVD

Met deze maand: 1. VVD tegen traject N307 2. Oud & Nieuw met tradities 3. Gebrek aan (belasting)visie

1. VVD tegen traject N307
VVD kampen is voor een goede doorstroom weg van Roggebot naar Zwolle rekening houdend met het omliggend gebied.
Knelpunten; te lage brug, en haperende aansluiting met de N50 en de verkeersveiligheid afwentelen en voor rekening van het buitengebied
Het betere model, een tunnel bij Roggebot en gelijk vierbaans aansluitend op de N50, was financieel niet haalbaar. Het kan zo zijn dat we over 10 jaar weer net als bij de N50 moeten lobbyen voor deze variant.
Door de vastgestelde variant staat de veiligheid van bewoners, fietsers, bedrijven en andere gebruikers in het omliggende gebied op het spel. Dit komt nu, in zo’n groot financieel project, na monitoring in 2023 financieel op het bordje van Kampen. Dat had vooraf in dit besluit financieel afgekaderd moeten worden en met een nieuw onderzoek met alsnog inbreng van de omwonenden naar veilige alternatieven.
VVD Kampen stemde daarom niet in met het huidige voorgestelde variant.

2. Oud & Nieuw met tradities
Naar aanleiding van de evaluatie van de afgelopen jaarwisseling zijn er meerdere aandachtspunten. Vooral om overlast te beperken en schade en kosten te beperken.
Wij hebben tijdens de raadsvergadering de motie ‘ Plan voor Oud en Nieuw” mede ingediend voor het tot stand komen van een visie met aandacht voor het behoud van onze tradities, de veiligheid en beperking van de overlast.
Wij waarderen de machtig mooie traditie van het carbidschieten en realiseren ons dat we die alleen met onderlinge afspraken en met lokale regels kunnen behouden. Zodat iedereen met oud en nieuw een feestje kan vieren en het nieuwe jaar in kan luiden of knallen!!
3. Gebrek aan (belasting)visie
Het College stelt voor om op dit moment geen discussie aan te gaan met de Gemeenteraad over de belastingvisie omdat op dit moment al een groot beroep wordt gedaan op de belastingcapaciteit.Er wordt nu dus geen belastingvisie opgesteld.
U zult begrijpen dat de VVD deze redenatie niet kan volgen. We hebben de andere raadsleden gevraagd waarom een groot beroep op de huidige belastingcapaciteit, aanleiding is om geen belastingvisie op te stellen. Het lijkt de VVD nuttig om juist nu afspraken te maken over de mate waarin toekomstige financiële tegenvallers afgewenteld zullen worden op de inwoners van Kampen, dan wel waar dit tot aanvullende bezuinigingen op de begroting zou moet
en leiden.
Het College stelt: “Wel willen wij met de raad op termijn in gesprek over de belastingsystematiek op het moment dat hiervoor weer financiële ruimte is.” Ook deze uitspraak is voor de VVD niet te volgen. De VVD vraagt zich af waarom er financiële ruimte nodig is voor het College kan komen tot een belastingvisie. Het lijkt ons dat juist in tijden van tekorten een belastingvisie duidelijkheid kan geven. Gaan we tekorten wel of niet compenseren met belastingverhogingen, maar ook: wanneer zullen financiële meevallers teruggeven worden aan de inwoners door belastingverlaging.
Kennelijk weet het College het antwoord al maar wil dit nog niet wereldkundig maken door middel van een belastingvisie. De VVD ziet bij dit College alleen eenrichtingsverkeer te weten belastingverhoging waar mogelijk. Zou een belastingvisie hier wellicht duidelijkheid kunnen brengen? We hopen dat andere partijen zich binnenkort ook hierover willen uitlaten.