Raadsvergadering 2/7 door de bril van de VVD

Met deze maand: 1. VVD voor sociale rechtvaardigheid 2. Bezuinigingen op cultuur 3. Kampen als groeigemeente?

1. VVD voor sociale rechtvaardigheid

Dat er bezuinigd moet worden op het sociaal domein is duidelijk maar dat het eerste bezuinigingsvoorstel van dit college (CU, GL, CDA en GBK) de meest kwetsbare groep van onze samenleving treft vinden wij onverantwoord en niet goed. Om die reden hebben wij tegen het actieprogramma armoede gestemd wat een bezuiniging van ruim 366.000 euro betekent voor de armsten in onze gemeenten. Een enorme bezuiniging die heel pijnlijk is vooral voor de kinderen. Omdat ieder kind het verdient om dezelfde kansen te krijgen om zich te ontplooien op het gebied van school, sport en cultuur. Wij staan voor sociale rechtvaardigheid!

 

2️Bezuinigingen op cultuur

De VVD fractie heeft aangegeven dat bezuinigen op de 5 grote cultuurinstellingen, bekend als SAMBIQ, van € 250.000 acceptabel is. De fracties van CU, GroenLinks, CDA en GBK, samen de coalitie, hebben in november 2019 het college opdracht gegeven te zoeken naar een bezuiniging van  € 500.000.

De voorstellen van het college zijn nu door de zelfde fracties verworpen. Daarmee wordt tevens opnieuw aangegeven dat genoemde fracties grote moeite hebben met de bezuinigingsvoorstellen welke zij zelf als opdracht aan het college hebben meegegeven. Er ontstaan nu wellicht alsnog grote tekorten!

Voor de VVD fractie is nu wel duidelijk dat de zgn. “kaasschaafmethode” is uitgeput. Willen we cultuur -een grote wens van de VVD fractie- in de gemeente Kampen blijvend stimuleren, dan zullen maatregelen wel eens nodig kunnen zijn bijvoorbeeld door verplaatsing van het Stedelijk museum. Niet opnieuw een forse verhoging van de OZB wat door een aantal fracties al is geopperd.

 

3️Kampen als groeigemeente?

 Bij de bespreking over de Perspectiefnota 2021-2024 heeft de VVD fractie de raad en het college opgeroepen samen na te denken over de toekomst van de gemeente Kampen. Wat voor gemeente willen we zijn? De VVD fractie kiest voor Kampen als groeigemeente.

 

Door te groeien:

-              Kunnen we al onze voorzieningen in stand houden.
-              Kunnen we meer woningen bouwen waarvoor nu kansen zijn benut moeten worden.
-              Kunnen we jongeren perspectief bieden te werken aan een kansrijke toekomst.
-              Kunnen we meer gepaste senioren woningen bouwen.
-              Kunnen we ruimte bieden aan revitalisering en uitbreiding bedrijven terreinen.