De energie, ambities en duurzaamheid van Kampen

Kampen in 15 jaar energieneutraal. Dit jaar moet er van de gemeente Kampen als onderdeel van de regio West Overijssel (1 van de 30) een grootschalig energieopwekkings-bod komen aan de Rijksoverheid vanwege het klimaatakkoord.

Realisatie van tientallen windmolens, honderden ha zonnepanelen, enkele geothermische bronnen en dan hebben we nog maar 50% gedekt. Het lijkt wel erop of eronder. Nederland, als energiek ondernemend export en handelsland,  is welvarend geworden en heeft ruimte gekregen door inpoldering met veel nieuwe landbouw, natuur,  droge voeten en voedselproductie. Het woord duurzaam kwam later. Nu moeten er boeren stoppen omwille van de klimaatverandering/natuur/woningbouw. Omgekeerde wereld. Welke vorm van landbouw, visserij, industrie, wonen en ook vliegvelden zijn, met behoud van werkgelegenheid, een passend verdienmodel en een lege “kaartenbak” die  duurzamer is of beter gezegd “volhoudbaar” ?

Het kan anders. Gooi het kind niet zonder pardon weg met het badwater. Voor sommigen is haast geboden. Een wereld, ontstaan in miljoenen jaren met veranderend zonnestelsel, kan nu niet even gereset worden in ca. 15 jaar?  Het maakt inwoners onrustig. Er spelen veel losse ingewikkelde issues zonder samenhang als b.v. CO2, N, Pfas, plastic, waterkwaliteit en natuurbeleving. Inwoners en ondernemers snappen het niet meer. Waar is de nuchterheid gebleven.

 

Klimaatverandering en het aanpassen erop is van alle tijden. Nederland mag best fors onafhankelijker worden van fossiele import energie. Hier liggen  innovatieve positieve kansen. “Natuurlijk” we zullen moeten voorkomen dat je je land niet onherstelbaar vervuilt omwille van de export. Verandering vraagt een andere houding, gedrag, rentmeesterschap en draagvlak zonder polarisatie.

Niets is blijvend, toch zijn we nog niet zo maar van het gas(netwerk) af zonder flink te moeten inleveren op welvaart en ons welbevinden. Er zal een constante productie en aanbod van energie moeten zijn. Bij alleen zon en wind krijg je te grote pieken en dalen in het aanbod van energie met netwerk capaciteitsproblemen. Voor de VVD fractie Kampen staat voorop bewaking van de kwaliteit van het landschap en geloven in rationele oplossingen. Nu niet even snel het landschap ontsieren met te veel en te grote zonnevelden en windmolens op verkeerde locaties. Koop “tijd” omdat er nu al mooiere vormen van energie ontwikkeld worden. Vooral nu inzetten en richten op bestaande woningen isoleren met stimuleringsmaatregelen en ervoor zorgen dat eigenaren niet voor de oplopende kosten opdraaien. Verduurzamen van bestaande woningen draagt enorm bij aan CO2 reductie.

Daarnaast mag er ook ruimte zijn voor kleine windmolens op eigen erf in het buitengebied,

 

De bedrijvigheid in de regio Zwolle doet het goed. Met een toezegging Regio Deal van 22,5 miljoen van het Rijk kunnen we ook Kampen  versterken met circulair ondernemen, arbeidsmarkt van de toekomst, balans voor stad en ommeland en klimaatadaptatie. De economische monitor cijfers 2019 laat zien dat ook Kampen en ommeland een interessante gemeente is. Op de begroting wordt door de gemeente met 26 euro per inwoner het minste geïnvesteerd in programma economie. (1,4 milj op 167 milj). We hebben inmiddels wel een tekort aan (energieneutrale) bedrijventerreinen en er kan nog  veel gerevitaliseerd worden. Een nieuwe actuele economische / ecologische / sociale visie met investeringprogramma voor Kampen zou een goede stimulans zijn voor nieuwe energie en ambitie’s voor ontwikkeling van innovatieve producten. Dat hebben we, naast goede bereikbaarheid hard nodig voor onze groenblauwe gemeente.

 

Harry Bruins VVD raadslid Kampen / IJsselmuiden