Wie betaalt de rekening?

“De gemeentelijke rekeningen worden wel erg gemakkelijk betaald”. De VVD-fractie is van mening dat wie de rekeningen veroorzaakt deze ook moet betalen.

Wie betaalt de rekening?

“De gemeentelijke rekeningen worden wel erg gemakkelijk betaald”. En de VVD-fractie is van mening dat wie de rekeningen veroorzaakt deze ook moet betalen.

Onze inwoners, bedrijven en verenigingen betalen nu de rekening van de grote tekorten in de zorg bij de gemeente Kampen en dat vinden wij een oneerlijke verdeling. Tekorten die in april dit jaar ineens fors blijken te zijn wat leidt tot een bezuinigingsslag van € 8 miljoen.

Het college van Burgemeester en Wethouders, gesteund door de coalitiepartijen ChristenUnie, GBK, GroenLinks en CDA, stelt voor de OZB-tarieven voor woningbezitters en bedrijven fors te verhogen, te bezuinigen op cultuur en een verhoging van de tarieven voor sport en parkeren in de Binnenstad. Hierdoor vrezen wij ook, dat de bijdrage van bedrijven aan evenementen en verenigingen door sponsoring fors minder kan worden.

 

Aangepaste begroting.

De VVD heeft een voorstel gedaan voor een aanpassing van de begroting. Daarin zit geen verhoging OZB voor onze huishoudens, bedrijven en verenigingen. Geen verhoging tarieven voor sport en parkeren. Daarnaast is het in onze aangepaste begroting mogelijk minder te korten op de organisaties die voor cultuur in onze stad zorgen. Dat is allemaal mogelijk door bijv. de extra uitkering voor de jeugdzorg, € 1.1 miljoen, structureel in te zetten zoals bijna 70% van de gemeente deze uitkering verwerken en waarvoor ze bedoeld is. Met onze aangepaste begroting wordt de pijn van de noodzakelijke bezuiniging anders en eerlijker verdeeld. Helaas kon ons voorstel niet op een meerderheid rekenen.

Daarom heeft de VVD-fractie tegen de begroting 2020 gestemd. De voorliggende begroting is voor ons een stap te ver. De gevolgen voor de Kamper samenleving zijn ineens te groot. De VVD-fractie kan daarvoor geen verantwoordelijkheid dragen.

 

Duurzame toekomst.

Gaat het alleen over de begroting en de middelen die daarvoor nodig zijn om een begroting sluitend te krijgen? De VVD-fractie staat ook voor een duurzame wereld die we willen behouden voor onze kinderen. Daarom moeten we zoeken naar nieuwe vormen van duurzame, schone en betaalbare energie. Daar willen we niet krampachtig over doen en ook zeker geen nieuwe geloofsovertuiging van maken. Wij hebben het college gevraagd te zoeken naar slimme en vooral realistische voorstellen. Bijvoorbeeld het verduurzamen van woningen levert een aanzienlijke beperking van de CO2 uitstoot op. De VVD-fractie ziet meer in energiebesparing dan in grootschalige uitbreiding van wind en zonne-energie dat ons mooie buitengebied en landschap onherstelbaar aantast. Dat laten we niet gebeuren. Verder hebben wij gevraagd om een versoepeling van de PFAS-norm zodat er geen bouwwerkzaamheden aan huizen of wegen moeten worden stilgelegd.

 

Geen misbruik maken van kwetsbare jongeren.

De VVD-fractie huivert van de toename en blijvende groei van de zgn. “zorgcowboys”.

Het college wordt opgeroepen om toe te zien en te handhaven dat er niet meer kwetsbare jongeren met minimale begeleiding in huizen in woonwijken en winkelpanden in onze binnenstad worden geplaatst. De jongeren krijgen niet waar ze recht op hebben. Omwonenden ervaren overlast. Dat moet stoppen. Het college van Burgemeester en Wethouders wordt gevraagd voortvarend te werk te gaan met het bestrijden hiervan, wij zijn voor een harde aanpak.

 

De VVD-fractie.

 

Harry Bruins

Marieke Spijkerman

Beent Keulen