Oproep D66 en VVD: Supermarkten open op zondag voor december 2018

D66 en VVD willen dat het college nu snel besluit dat supermarkten op zondag open mogen. De partijen doen een gezamenlijke oproep aan het college om dit nog voor december van dit jaar te regelen.

Vorig jaar oktober kwam D66 al met het initiatiefvoorstel voor openstelling van supermarkten op zondagmiddag. Dat kreeg toen geen meerderheid maar zwengelde wel het debat aan. Het werd één van de grote thema’s van de gemeenteraadsverkiezingen in Kampen.

Maar na de installatie van het nieuwe college werd het stil. De nieuwe coalitie van CDA, ChristenUnie, Groenlinks en GBK wilde eerst opnieuw een breed maatschappelijk debat voeren.

Volgens VVD-raadslid Marieke Spijkerman zijn ondernemers, inwoners en werknemers de betutteling zat. ‘We hebben nu een heel jaar lang gediscussieerd, het is nu tijd voor een besluit. Wij willen als VVD dat supermarktondernemers de vrijheid krijgen hun winkel ook op zondag te openen en onze inwoners om hun boodschappen.’

D66-fractievoorzitter, Gerben Wijnja, valt haar bij: ‘Iedereen in Kampen is deze discussie gewoon zat. We moeten dit nu regelen zodat we de energie in andere zaken kunnen steken die belangrijk zijn voor Kampen.’

Volgens de beide liberale partijen moet de gemeente vaart maken met de zondagsopenstelling. Kampen voerde een stevig maatschappelijk debat in de aanloop naar de verkiezingen. Het is volgens de partijen verspilling van tijd en energie om dat weer allemaal opnieuw te gaan doen. Het is hoog tijd dat alle andere fracties kleur bekennen.

De fracties van VVD en D66 zien een urgentie. De decembermaand is belangrijke maand voor supermarktondernemers. Vlak voor de Kerstdagen en Oudejaarsdag zit een zondag. Daarom willen de fracties dat de Kamper politiek voor december een besluit tot verruiming van de openingstijden op zondag heeft genomen.

Afgelopen week opende in Kampen een nieuwe grote supermarkt. In navolging van veel andere supermarktondernemers in de gemeente sprak de eigenaar van deze nieuwe Albert Heijn XL de wens uit om snel ook op zondag open te mogen zijn.

Zie ook: https://www.destentor.nl/kampen/d66-en-vvd-willen-voor-december-beslissing-over-koopzondagen-voor-supermarkten-in-kampen~a2fdb82d/